Retraite

❥ RETRAITE IS …

afstand nemen van je dagelijks leven voor ontspanning, zelfonderzoek en spirituele oefening

Je ziet het nogal eens voorbij komen: yogaretraite, stilteretraite, ontspanningsretraite, wandelretraite. In eigen land, in de bergen, op een zonnig Europees eiland of in Egypte, Nepal, India, Thailand of een andere exotische bestemming. 

 

Maar wat betekend nu eigenlijk op retraite gaan en waarom gaan mensen op retraite?

 

De betekenis van RETRAITE volgens Wikipedia:

Een retraite is een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Een daarvoor geschikte omgeving kan een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum zijn. Een retraite biedt vaak de gelegenheid om in een groep met de hulp van een leider gedurende een aantal dagen intensief te mediteren

 

Tot laat in de 20e eeuw waren door scholen georganiseerde retraites voor katholieken in Nederland en Vlaanderen heel gewoon. Deze retraites richtten zich op verdieping van geloofsinzichten en -beleving. De laatste decennia worden ook retraites georganiseerd buiten het kader van georganiseerde religies, waarin dan de zin van het bestaan of de persoonlijke verwachtingen in het leven centraal staan.

 

De betekenis van RETRAITE voor mijzelf:

Voor mijzelf staat een retraite voor het afstand nemen van je dagelijks leven. Alles even loslaten voor een aantal dagen of weken. Het loslaten van je gezin, je werk, je studie, al je verantwoordelijkheden, al je zorgen, al je moetens … even alleen ruimte voor jouzelf. Door dit loslaten ontstaat er ruimte voor ontspanning, zelfreflectie en nieuwe inzichten. 

 

Een retraite van 1 of meerdere dagen zelf organiseren of op reis gaan met een georganiseerd retraite. Bij de laatste vind ik het belangrijk dat je in deze periode liefdevol begeleid wordt en je je niet druk hoeft te maken over het kopen van maaltijden of invulling van je dag. 

 

Je neemt deel aan het programma waarin je tools aangereikt worden om tot ontspanning, rust, balans, inzicht te komen. Met alle ruimte om je terug te trekken in jezelf wanneer jij daar de behoefte toe voelt. 

 

Alles met humor, lichtheid en ruimte voor wat zich voordoet in het moment.

 

Na het retraite voel je weer alle ruimte en energie om je dagelijks leven aan te gaan. Je inzichten hebben je bewuster gemaakt en deze neem je samen met de geleerde tools mee om toe te passen op momenten dat je ze nodig hebt.

 

6 redenen om op retraite te gaan:

In een artikel op de website van Happinez beschrijft yogadocente Jasmijn Koeling het volgende:

Ik denk dat op retraite gaan zinvol is en deel graag met jou waarom ik daarvan overtuigd ben:

  1. Je kan het alleen. Je hoeft geen avonturier te zijn. Je gaat naar een veilige omgeving, met vaak een vast programma, eten en huishoudelijke hulp.
  2. Je hebt écht contact met anderen. Vaak heb je minder of geen toegang tot sociale media, Facetime of Skype en juist meer vrije tijd, die je alleen kan doorbrengen door met onbekende gelijkgestemden te kletsen. Je hoort levensverhalen die kunnen inspireren of ontroeren. De kans is groot dat je op retraite een nieuwe vriend(in) voor de rest van je leven ontmoet.
  3. Je hebt écht contact met de omgeving. Ik heb vanmiddag doelloos gedwaald in het bos. Een onbekend terrein, dat al mijn zintuigen verraste. Na afloop ervaar ik ruimte en verwondering.
  4. Je ontmoet jezelf (weer). De ongekend snel veranderende dagelijkse realiteit is soms overweldigend. Op retraite kun je enkele gewoontes thuislaten, heb je telefoongesprekken met het thuisfront of minder tot geen internet. Hierdoor kun je nieuwe invulling geven aan de vrijgekomen tijd en ervaren hoe het is om je te vervelen, om te luieren, te wandelen of te mediteren. Voor mij vraagt dit aandacht, want in het begin van de week voelt de verleiding om gewoontes voorrang te geven, soms hardnekkig.
  5. Je hoeft niets. Alles mag en niets hoeft. Een ideale plek om je leven in een andere versnelling te zetten. Verwacht geen wonderen: je FIAT 500 zal niet plotseling in een limousine veranderen. Zie het eerder als een APK check.
  6. Investeer in je geluk. Een retraite is letterlijk en figuurlijk een investering en kan prijzig zijn. Misschien moet je eerst sparen of juist je buffer aanspreken. Maar mijn ervaring is – en ik zie dit bij mezelf en bij anderen – dat je gelukkiger en vrijer terugkomt. Meer in verbinding met jezelf, in contact met anderen en verwonderd over je omgeving. De verstilling en andere beleving van tijd kalmeert je geest en maakt ruimte voor inspiratie en creativiteit. Ik slaap vaak beter en langer, voel me minder gestrest en vitaler aan het einde van de week.

 

Een pauze, soms slechts van één week, biedt mij de mogelijkheid om écht te voelen hoe het met me gaat. Ik stel mezelf als ik op retreaite ben altijd de vraag: als ik nog één jaar te leven heb, hoe wil ik mijn leven dan leven? De reflectie hierop zorgt dat ik verfrist en met ongekende levensvreugde uit een retraite kom, klaar voor een nieuwe betekenisvolle periode.

 

Nieuwsgierig geworden en nu?:

Een retraite kun je al doen op 1 dag. Je blokt je agenda, zet de telefoon uit en zorgt voor oppas voor kinderen en huisdieren. Ga lekker de natuur in of verwen jezelf op een bezoek aan de sauna. Zoek de stilte in jezelf, verlies de tijd uit het oog en geniet van het moment.

 

Wil je meerdere dagen op pad zoek dan uit waar jij blij van wordt. Ook kan het fijn zijn om met anderen samen te gaan die ook stilte en zelfreflectie kunnen waarderen. 

 

Laat jij de organisatie graag aan een ander over maak dan een keuze uit de retraites die overal worden aangeboden. De vele aanbiedingen voor een retraite kunnen overweldigend zijn. Soms zie je tussen de bomen het bos niet meer. Maar aan de andere kant is ook fijn dat er zo vele keuzes zijn want dan is er altijd 1 die jouw past. 

 

Zet voor jezelf op een rijtje wat je wilt. Waar wil je heen, in Nederland of in het buitenland? Hoe lang wil je op retraite? Welk budget wil je uitgeven? Wat voor soort retraite spreekt je aan, yoga, meditatie, stilte, wandel, ontspanning etc. Met deze zaken helder kun je gemakkelijk een schifting maken. Verder is belangrijk of voor jou duidelijk is hoe het retraite verloopt, wat er van je verwacht wordt en het aller belangrijkste wat voor gevoel jij krijgt bij de aangeboden retraite.

 

De retraites van icherish:

Samen met Els Stroop van Feeling Massage heb ik diverse retraites in Nederland georganiseerd. We hebben een bijzondere magie samen en hebben maar halve woorden nodig om elkaar te begrijpen en te verstaan. De magie zorgt voor een hele fijne samenwerking en ruimte om elkaars kennis, kracht en kwaliteiten er te laten zijn en te versterken.

 

De retraites zijn voor iedereen toegankelijk zolang je bereid bent je open te stellen voor ontspanning, verdieping, bewustwording en nieuwe energie opdoen. Door onze zorgvuldige begeleiding zijn deze dagen geschikt voor zowel nieuwe als meer ervaren beoefenaars van yoga, meditatie en mindfulness.

 

Helaas laten de omstandigheden en regels in Nederland het momenteel niet toe om voor een groep een retraite te organiseren.

 

Neem contact op mocht je interesse hebben in een prive retraite. Ik organiseer en begeleid je graag wanneer je afstand wilt nemen van je dagelijks leven voor ontspanning, zelfonderzoek en spirituele oefening.